Find a campus  |  Language:

IPD-OUM

OpenĀ  Universiti Malaysia (OUM) adalah Universiti ditubuhkan pada bulan Ogos 2000 oleh Multimedia Teknologi Operasi Peningkatan Sdn. Bhd. (METEOR), sebuah konsortium 11 universiti awam di Malaysia, sebagai tindak balas kepada jemputan oleh Menteri Pendidikan untuk menubuhkan sebuah universiti terbuka. Pembukaan rasminya pada 26 Ogos 2002 telah dirasmikan oleh Perdana Menteri Malaysia ketika itu, YAB Dato ‘Seri Dr Mahathir Mohamad. OUM menerima pakai moto, ‘Universiti untuk semua’, kerana beliau percaya kepada pendemokrasian pendidikan; memberi semua orang peluang pada aktualisasi diri dan memenuhi potensi mereka. Walaupun OUM agak muda berbanding dengan banyak universiti-universiti lain, anugerah yang banyak diiktiraf di peringkat antarabangsa berprestij bahawa ia telah memenangi sejak beberapa tahun lalu telah menunjukkan pertumbuhan yang luar biasa dan statusnya sebagai sebuah Universiti ternama di Malaysia. Beberapa anugerah adalah:

 

  • E-pembelajaran Anugerah Pengiktirafan oleh Eszterhazy Karoly College, Hungary
  • Anugerah Technology Business Review Kecemerlangan Pendidikan pengurusan pertubuhan Peruntukan Pendidikan Berterusan
  • Anugerah Kertas Terbaik di Persatuan Asia ke-20 Universiti Terbuka, Kunming, China
  • Anugerah Kecemerlangan Pencapaian Institusi Pendidikan Jarak
  • Asia HRD Congress 2009 Anugerah (Sumbangan kepada organisasi)

Di samping itu, dalam tempoh yang singkat, OUM telah menubuhkan beberapa pusat pembelajaran di pelbagai lokasi, membuktikan lagi identitinya sebagai sebuah Universiti yang berpertasi tinggi.

 

Institut Profesional Development- Universiti Terbuka Malaysia (IPD-OUM) secara rasmi ditubuhkan oleh OUM untuk menyediakan program khusus untuk profesional yang bekerja untuk meningkatkan kecekapan mereka dan menambah nilai kepada kerjaya mereka dalam persekitaran kerja yang semakin kompetitif ini.

Sebahagian daripada banyak organisasi yang dinamik yang telah mendapat manfaat daripada program IPD-OUM adalah kumpulan AEON, Panasonic Malaysia dan Samsung.