Find a campus  |  Language:

Tsinghua University

tsinghua1tsinghua2

Universiti Tsinghua telah ditubuhkan pada tahun 1911, pada asalnya di bawah nama “Tsinghua Xuetang”. Sekolah ini telah ditukar nama kepada “Tsinghua Sekolah” pada tahun 1912. Sebahagian universiti ditubuhkan pada 1925. Nama “Universiti Tsinghua Negara” telah diterima pakai pada tahun 1928.

 

Fakulti ini sangat dihargai, interaksi antara Cina dan budaya Barat, sains dan kemanusiaan, kuno dan moden. Tsinghua ulama Wang Guowei, Liang Qichao, Chen Yinque dan Zhao Yuanren, yang terkenal sebagai “Empat Tutor” di Institut Classics Cina, menyokong kepercayaan ini dan mempunyai kesan yang mendalam kepada pembangunan kemudian Tsinghua.

 

Universiti Tsinghua terpaksa berpindah ke Kunming dan bergabung dengan Universiti Peking dan Universiti Nankai untuk membentuk Southwest Bersekutu Universiti kerana Perang Penentangan terhadap Penjajahan Jepun pada tahun 1937. Pada tahun 1946 Universiti telah berpindah semula ke lokasi asal di Beijing selepas perang .

 

Selepas penubuhan Republik Rakyat China, Universiti telah dibentuk menjadi sebuah institut politeknik memberi tumpuan kepada kejuruteraan dalam penstrukturan semula di seluruh negara universiti dan kolej yang dijalankan pada tahun 1952. Pada bulan November 1952, Encik Jiang Nanxiang menjadi Presiden Universiti. Beliau membuat sumbangan besar dalam menerajui Tsinghua untuk menjadi pusat kebangsaan bagi melatih jurutera dan saintis dengan kedua-dua kemahiran profesional dan integriti peribadi.

 

Sejak China dibuka kepada dunia pada tahun 1978, Universiti Tsinghua telah berkembang pada kadar yang menakjubkan ke universiti penyelidikan yang menyeluruh. Pada masa ini, universiti itu mempunyai 14 buah sekolah dan 56 jabatan dengan fakulti dalam bidang sains, kejuruteraan, kemanusiaan, undang-undang, perubatan, sejarah, falsafah, ekonomi, pengurusan, pendidikan dan seni. Universiti kini mempunyai lebih 25,900 pelajar, termasuk 13,100 mahasiswa dan 12,800 pelajar siswazah. Sebagai salah satu universiti yang paling terkenal di China, Tsinghua telah menjadi sebuah institusi yang penting untuk memupuk bakat dan penyelidikan saintifik.

 

Falsafah pendidikan Tsinghua adalah untuk “melatih pelajar dengan integriti.” Di antara lebih 120,000 pelajar yang telah lulus dari Tsinghua sejak penubuhannya. Banyak sarjana yang cemerlang, usahawan terkenal dan negarawan besar diingati dan dihormati oleh rakan-rakan warga China mereka.

 

Dengan moto “Self-Disiplin dan Komitmen Sosial” dan semangat “Tindakan bercakap lebih kuat daripada Perkataan”, Universiti Tsinghua didedikasikan untuk kesejahteraan masyarakat Cina dan pembangunan dunia.